Zaha Hadid’s Guangzhou Infinitus Plaza focuses on environmental sustainability

Source : http://www.designboom.com/architecture/zaha-hadid-architects-infinitus-plaza-guangzhou-china-breaks-ground-11-16-2016/

 

Zaha Hadid Architects recently broke ground on the Guangzhou Infinitus Plaza, a modern mixed-use campus that combines intelligent technologies with environmental sustainability. Designed with the sweeping curvaceous lines and futuristic appearance that the architecture firm is so well known for, the project is one of the final works architect Zaha Hadid worked on before her death early this year. The eight-story complex features a layout inspired by the symbol for infinity “∞” and integrates many green building systems, including rainwater collection and smart energy monitors.

Located in Baiyun New Town of Guangzhou, the 167,000-square-meter Guangzhou Infinitus Plaza will serve as the new headquarters of Infinitus (China) Company Ltd. The campus will comprise a collection of modern facilities that include a new global R&D center, a Chinese herbal medicine research and safety assessment center, as well as a corporate exhibition center and gallery. The buildings are arranged in a series of “infinite rings” wrapping around the central atria and courtyards to emphasize open communication, connection, and collaboration.

The layout and generous amounts of insulated glazing on the facades maximize natural light within the interior, while aluminum perforated screens protect against direct solar heat gain and aid in rainwater collection. The digitally operable screens are equipped with sensors that monitor weather, energy use, and lighting to further reduce energy consumption. Connected walkways with access to ground and roof gardens filled with Chinese herbal plants and flora encourage workers and visitors to exercise and enjoy the outdoors.

“Zaha Hadid developed the design of Guangzhou Infinitus Plaza with concepts of integration, connectivity and fluidity,” said Satoshi Ohashi, Zaha Hadid Architects Director in China. “This groundbreaking ceremony continues her renowned legacy. LKKHPG has a vision for nurturing better health and wellbeing through their work and important community programs. Zaha translated this vision to create a new workplace environment and corporate culture that fosters openness and communication. The design connects with the city and implements the latest technological solutions and construction methods to create a functional, adaptable and enjoyable workplace.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + ten =